Storytelling in bedrijfsfilms

Storytelling, een gehypete term geworden?

Leesduur: 5.00 minuten
Organisaties hebben veel nodig om uit te groeien tot een succesvol bedrijf: een bijzonder product, een passende prijs, uitmuntende service en nog veel andere zaken. Welcome to de concurrerende markt waar wij organisaties ons allen in bevinden. De overload aan reclame-uitingen heeft de consument wel geëvolueerd in het onopgemerkt negeren van te simpele reclames. Wat ieder merk nodig heeft is een eigen verhaal, oftewel populair genoemd, storytelling.

Verhalen brengen een bepaalde emotie, beïnvloeden wie we vertrouwen en maken het mogelijk om karakteristieken aan een merk te ‘koppelen’ waarmee de consument zich kan identificeren. Hierdoor wordt makkelijker een voorkeur gecreëerd voor het specifieke merk. Het gaat hierbij veelal niet eens direct over het product zelf, maar meer over een gevoel en de dieperliggende gedachte van een merk. De laatste jaren is dan ook gebleken dan verhalen via video als content zeer overtuigend werken bij het betrekken en overtuigen van online publiek.

Een film en verhaal wordt meer gevormd door de persoon achter de camera dan degene die voor de camera staat.

 

Waarom? Video wordt grotendeels gebruikt voor meer brand awareness. Het is aantrekkelijk en vergeleken met andere media, zoals geschreven woord kunnen mensen vaker informatie uit video’s herinneren. Zo wordt door het onderzoeksbureau Demand Metric geclaimd dat 70% van hun B2B respondenten aangeeft dat video beter dan elke andere vorm van content presteert voor de conversie van hun online klanten. De vraag is, waar steek je als organisatie je geld in en op welke prestaties worden medewerkers afgerekend? Korte termijn Google Adword reclames om individuele klanten over te halen of focus je als organisatie meer op de lange termijn? Ieder zijn keuze.

Gelukkig bevinden we ons niet meer in de tijd dat video enkel een op zichzelf staand onderdeel was binnen de marketing activiteiten. Met de huidige technologieën is het mogelijk om de Return on Investment te berekenen van een video. Het is eenvoudiger om te traceren wie je video’s bekijkt en hoe lang zij blijven kijken. Wanneer de kijkduur hoog is, is er een grotere kans dat de kijker daadwerkelijk geïnteresseerd is in je product of organisatie. Die kan je specifieke content bieden gebaseerd op de kijkhistorie.

Er was eens…

Het begint allemaal met een verhaal, een eigen verhaal. Een verhaal kan verschillende vormen aannemen en doelen bereiken. Eén van de belangrijkste aspecten is het vermenselijken van je merk. Dat betekent niet dat je van je merk een levend pratend cartoon moet maken of dat je één enkel persoon altijd in beeld brengt. Merken vullen dit op verschillende manieren in, maar wat er altijd terug komt zijn bepaalde karakteristieken die in een verhaal gekoppeld worden aan een merk. Met deze karakteristieken speel je in op emoties en emoties leiden uiteindelijk tot bepaalde acties. Zo kan een feel good genre mensen motiveren dit merk in hun leven te integreren om deze feel good ook te ervaren. Een trieste boodschap kan activeren om er iets aan te gaan doen, zoals vele goede doelen deze emoties toepassen in hun communicatie. Deze karakteristieken dienen in iedere communicatie terug te komen om de consument te leren deze karakteristieken te koppelen aan een merk. Naast het gegeven dat je (potentiële) klanten jouw bedrijfsvideo bekijken is het ook belangrijk dat hij geactiveerd wordt iets te doen gebaseerd op de informatie in de film. Activatie kan door middel van het creëren van een angst voor mislopen, plezier hebben aan of het kunnen verbeteren in wat je doet.

Medewerkers als ambassadeur

Nu denk je misschien, een verhaal? Wat voor verhaal heb ik dan te vertellen? Vaak liggen de onderwerpen binnen je organisatie voor het oprapen, namelijk bij je medewerkers zelf. Van de directeur tot aan de stagiaire, ieder heeft zijn eigen verhaal en connectie met de organisatie. Of bekijk eens welke bedrijfsprocessen er allemaal doorlopen worden om een product te maken en door wie? Of laat je leveranciers aan het woord en vertel op een eerlijke manier hoe een product of dienst tot stand komt. Openheid richting je klanten creëert veel waardering, vertrouwen en uiteindelijk een positieve voorkeur ten opzichte van je concurrent die mogelijk exact hetzelfde product of dienst aanbiedt. Vermenselijk je merk en geef inzicht in wat er allemaal voor nodig is om een product of dienst aan te bieden.

Mogelijk heb je al een aantal verhalen in gedachte die je goed zou kunnen verfilmen. Denk goed na over wie dat voor je gaat doen. Neem je de persoon die altijd al opnames maakt of zoek je een specifiek bureau in een bepaalde richting? Gelooft degene die achter de camera staat wel in je verhaal? Een pakkende film van Canon laat namelijk nog eens duidelijk zien dat een film en verhaal meer wordt gevormd door de persoon achter de camera dan degene die voor de camera staat. Welkom in de wereld van storytelling.

Video by Canon

Storytelling, vertel anderen erover door te klikken op onderstaande social media buttons.

verbinden met je doelgroep?

Laat ons meedenken hoe je persoonlijke verhalen kan vertalen naar een bedrijfsfilm