Het loont om transparant te zijn

Het loont om transparant te zijn


Leesduur: 4.01 minuten
De exacte herkomst van veel producten was vroeger vaak onbekend. Zelfs binnen organisaties had dit weinig prioriteit en maakten weinig medewerkers en consumenten zich er druk om. Tijden veranderen. Veel consumenten, overheden en organisaties willen de herkomst en impact op het milieu weten van producten. Meer consumenten maken zich druk om de veiligheid, het ethische aspect en de impact op onze omgeving. Toekomstbestendige organisaties gaan hier al goed mee om en durven zich openbaar de vraag te stellen; ‘Waar komt dit eigenlijk vandaan?’ Denk bijvoorbeeld eens zelf aan producten die je in huis hebt; een houten tafel, je donzen dekbed en de etenswaren in je voorraadkast waar palmolie en soja inzit. Stel je voor, we maken gebruik van de toekomstige techniek om je te laten teleporteren naar de plekken waar je spullen oorspronkelijk vandaan komen. Zzzippp, daar sta je, plots in een prachtig bos, maar om je heen verstuivende gronden waar weinig meer groeit en niets opnieuw wordt aangeplant. En zzzippp daar ga je weer, je knippert met je ogen en je voelt de zachte grond in een donkere schuur gevuld met 10.000 eenden. Als laatste verplaats je je richting de evenaar. Je kijkt omhoog en ziet meters hoge oliepalmen met brede zandpaden ertussen. Voorheen dicht oerwoud en thuis voor vele dieren. Nu voor de aankomende 30 jaar een plantage waarna de grond afgeschreven en uitgeput zal zijn om nog iets te laten groeien.

De exacte herkomst van veel producten was vroeger vaak onbekend. Zelfs binnen organisaties had dit weinig prioriteit en maakten weinig medewerkers en consumenten zich er druk om. Tijden veranderen. Veel consumenten, overheden en organisaties willen de herkomst en impact op het milieu weten van producten. Meer consumenten maken zich druk om de veiligheid, het ethische aspect en de impact op onze omgeving. Toekomstbestendige organisaties gaan hier al goed mee om en durven zich openbaar de vraag te stellen; ‘Waar komt dit eigenlijk vandaan?’ Denk bijvoorbeeld eens zelf aan producten die je in huis hebt; een houten tafel, je dekbed en de spullen in je koelkast. Stel je voor, we maken gebruik van de toekomstige techniek om je te laten teleporteren naar de plekken waar je spullen oorspronkelijk vandaan komen. Zzzippp, daar sta je, plots in een prachtig bos, maar om je heen verstuivende gronden waar weinig meer groeit en niets opnieuw wordt aangeplant. En zzzippp daar ga je weer, je knippert met je ogen en je voelt de zachte grond in een donkere schuur gevuld met 10.000 eenden. Als laatste verplaats je je richting de evenaar. Je kijkt omhoog en ziet meters hoge oliepalmen met brede zandpaden ertussen. Voorheen dicht oerwoud en thuis voor vele dieren. Nu voor de aankomende 30 jaar een plantage waarna de grond afgeschreven en uitgeput zal zijn om nog iets te laten groeien.

Organisaties die hun supply chain niet openstellen voor publiekelijke inspecties, zullen gaan merken dat anderen dat voor hen gaan doen.

Waarom zouden organisaties hier transparant over willen zijn? Het zal maar weinig een positief gevoel geven. Soms worden de negatieve taferelen uitgelicht in de media, waardoor organisaties schade oplopen. Het is vaak lastig om als organisatie totale controle te houden over je supply chain. Toch is er een beweging gaande die hier juist actief mee bezig is en een deugd maken van de herkomst van hun producten. Zoals het kledingconcern H&M die verklaart dat zij arbeidsomstandigheden willen verbeteren en de impact op het milieu willen minimaliseren, niet alleen voor hun eigen leveranciers, maar ook voor hun leveranciers’ leveranciers. Soortgelijke claims worden door andere organisaties ook geclaimd. Het feit dat de consumenten toch steeds meer gaan geven om ethiek en authenticiteit is onbetwistbaar: De herkomst van producten is voor velen al een big-deal en wordt enkel nog maar belangrijker. Organisaties die het eenvoudig maken voor consumenten om informatie te vergaren over de herkomst van producten zullen merken dat dit een aanzienlijke positieve invloed heeft op het vertrouwen en het borgen van hun reputatie. Labels op producten worden aangevuld met barcodes die gescand kunnen worden door smartphones. De koppeling naar internet is snel gemaakt. Er is een eenvoudige manier ontstaan om producten te traceren en informatie daaraan toe te voegen.



Product herkomst als marketing instrument

Aangezien consumenten de herkomst van producten steeds belangrijker gaan vinden en de (online) mogelijkheden om hierachter te komen voor hen toenemen, wordt het onontkoombaar voor organisaties hier niets mee te doen. Organisaties zouden dit juist onderdeel kunnen maken van hun communicatie en transparantie kunnen verweven in de marketing en communicatie strategie. Inspireer je afnemers door transparantie over producten en diensten toe te voegen aan de marketing en communicatie. Praat hierbij niet enkel over grote verbeteringen of wensen. Communicatie over kleine positieve veranderingen vergroten je geloofwaardigheid. Net zoals nieuwe technologieën individuen de mogelijkheid geeft om de reputatie van een organisatie binnen korte termijn negatief in de media te brengen, zo zijn er veel organisaties die deze media juist gebruiken om vertrouwen op te bouwen. Platformen als YouTube, Twitter en andere sociale media worden veel gebruikt door activisten en vloggers die binnen korte tijd veel volgers kunnen informeren en activeren. Het is voor organisaties des te belangrijker geworden open en eerlijk te zijn over diensten en producten en hier kansen in te zien voor marketing, communicatie en operationele mogelijkheden, zeker voordat anderen dat voor hen gaan doen.

Herkomst als marketing

Aangezien consumenten de herkomst van producten steeds belangrijker gaan vinden en de (online) mogelijkheden om hierachter te komen voor hen toenemen, wordt het onontkoombaar voor organisaties hier niets mee te doen. Organisaties zouden dit juist onderdeel kunnen maken van hun communicatie en transparantie kunnen verweven in de marketing en communicatie strategie. Inspireer afnemers door transparantie over producten en diensten toe te voegen aan de marketing en communicatie. Praat hierbij niet enkel over grote verbeteringen of wensen. Communicatie over kleine positieve veranderingen vergroten de geloofwaardigheid. Net zoals nieuwe technologieën individuen de mogelijkheid geeft om de reputatie van een organisatie binnen korte termijn negatief in de media te brengen, zo zijn er veel organisaties die deze media juist gebruiken om vertrouwen op te bouwen. Platformen als YouTube, Twitter en andere sociale media worden veel gebruikt door activisten en vloggers die binnen korte tijd veel volgers kunnen informeren en activeren. Het is voor organisaties des te belangrijker geworden open en eerlijk te zijn over diensten en producten en hier kansen in te zien voor marketing en operationele mogelijkheden, zeker voordat anderen dat voor hen zouden doen.

Verbinden met je doelgroep?

Wij denken mee hoe je relevanter kunt zijn voor je doelgroep met film.

Neem contact op

Share this Post