Duurzaamheid in Nederland
Lieve opa en oma, dit is geen stemadvies
Het is nog geen week geleden dat ik zelf vader ben geworden en zoals iedere ouder willen wij ook het allerbeste voor ons kind. Dat ze gezond is, opgroeit in een fijne wereld zonder teveel grote tegenslagen en net als wij veel van de wereld mag zien. Dit is een gedachte die generaties terug gaat. Mijn ouders denken er zo over en ook de ouders van mijn ouders. Daarom schrijf ik dit aan opa en oma, maar eigenlijk aan alle opa’s en oma’s in Nederland. De Tweede Kamerverkiezing vindt namelijk binnenkort plaats. 15 maart stemt een deel van de bevolking hoe het Nederlandse beleid er voor de komende vier jaar uit gaat zien. Ik noem bewust vier jaar, want de uitkomsten aan de overkant van de grote plas laten duidelijk zien hoe snel het tij kan keren. Maar toch is er nu iets wezenlijks anders dan de afgelopen verkiezingen. Ons klimaat. We leven in een gesloten systeem op aarde. Dingen kunnen wel verdwijnen van onze aarde, zoals natuur en diersoorten. Dat is een heel natuurlijk proces. Onze omgeving verandert en daar moeten wij en de dieren ons op aanpassen om te overleven. Alleen is de uitstervings-snelheid in de afgelopen eeuwen 1000 keer zo hoog als wanneer de natuur enkel zijn gang zou gaan. De reden? (Domme) keuzes van de mens.
Spinazie
Afgelopen weken hingen er in de Albert Heijn bordjes bij het schap van de spinazie. Vanwege slechte weersomstandigheden en teveel regen in Spanje is de spinazie oogst mislukt. Mislukt of verwoest? Geef het een naam. Momenteel is er praktisch geen spinazie op de markt beschikbaar. ‘Excuses voor het ongemak’, duiden de op A4 afgedrukte bordjes. Tja, ongemak, dan eten we vanavond iets anders dan spinazie a la creme en betalen we de komende tijd iets meer. Afgelopen week opnieuw een bericht in onze supermarkt. Maar nu bij het vis schap. ’Vanwege de hoge vraag naar zalm zijn wij genoodzaakt de prijs te verhogen’. Wat blijkt, als gevolg van een grote giftige algenuitbraak in Chili, na Noorwegen de grootste zalmproducent ter wereld, sterven miljoenen kweekzalmen door het gebrek aan zuurstof in het zeewater. De sterke El Niño zorgt voor een hogere water temperatuur die perfect is voor algengroei. De algen nemen zuurstof op uit het water waardoor de zalmen sterven. De impact op onze portemonnee is een paar euro extra betalen voor zalm, de Chileense visindustrie schat de schade op $800 miljoen, aldus het NRC.
Energieakkoord
Steeds meer mensen worden zich bewust van onze directe afhankelijkheid van het klimaat. Waar vroeger enkel de activistische ‘geitenwollensokken’ types zich bekommerden om het milieu en het verkleinen van onze slechte impact daarop, daar wordt nu een steeds groter publiek bereikt. En het groter wordende publiek dat zich steeds meer aangesproken voelt om bewuster te gaan leven. Neem als voorbeeld groene energie gebruiken, veel minder vlees en dierlijk zuivel consumeren en afval scheiden voor hergebruik. Op kleine schaal worden er mooie initiatieven ontplooit, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat de in het Energieakkoord gestelde doel in 2020 niet bereikt zal worden. In 2020 zal het percentage opgewekte duurzame energie blijven steken rond de 12,5 procent, terwijl dit dan 20 procent zou moeten zijn. De meerderheid van onze huidige Kamerleden heeft duurzaamheid blijkbaar niet hoog op de prioriteitenlijst staan. Terwijl de omslag naar een echt duurzame economie, waar hergebruik en schone energie juist voor extra werkgelegenheid kan zorgen. Daarnaast heeft verduurzaming op lange termijn een positieve impact op verminderde schade door extreme weersomstandigheden. Iets wat de consument direct financieel zal merken bij het afsluiten van eigen verzekeringen en de kosten van de dagelijkse boodschappen.
Dit is geen stemadvies
Opa en oma, ik schrijf dit stuk niet om een stemadvies te geven voor aankomende 15 maart. Wat ik wel vraag is om de keuze op een voorkeurspartij eens naast hun impact op onze toekomst (lees: het milieu) te leggen. We weten dat uw pensioen belangrijk is, maar er is een hele grote kans dat extreme schade aan het milieu een grotere impact gaat hebben op uw dagelijkse kosten dan een mogelijke verlaging van uw pensioen. Toen u net opa en oma werd wenste u het allerbeste voor de kleine gup, hou dat in gedachte wanneer u stemt, voornamelijk voor de toekomst van jullie kinderen en (achter) kleinkinderen. Het is cru, maar wij gaan hopelijk nog drie keer zo lang mee als jullie en zullen dus langer blootgesteld worden aan de keuzes die nu gemaakt worden om extreme en problematische klimaatverandering te reduceren.
DuurzaamNieuws heeft naar alle partijen gekeken en er een stuk over geschreven. Het kan helpen om een beter gefundeerd standpunt te vormen richting 15 maart.
Verbinden met je doelgroep
Laat ons meedenken hoe je persoonlijke verhalen kan vertalen naar een bedrijfsfilm
Mail of bel ons